+32 3 218 77 50 | info@climaways.be

  Gasabsorptiewarmtepompen combineren de voordelen van de twee meest voorkomende verwarmingstechnologieën: gasketels en elektrische warmtepompen.

  Ze bieden alle voordelen van cv-ketels omdat ze:

  • aangedreven worden door aardgas of propaan,
  • geen schadelijke koelmiddelen gebruiken,
  • eenvoudig te installeren zijn.

  Ze bieden ook alle voordelen van elektrische warmtepompen omdat ze:

  • gebruik maken van hernieuwbare energie (zoals lucht, bodem en water),
  • gekoeld water kunnen leveren voor koeling in de zomer en warm water voor verwarming in de winter (omkeerbare type),
  • geschikt zijn voor buitenopstelling en dus niet noodzakelijk in een technische ruimte opgesteld moeten worden (lucht-type).

  Het werkingsprincipe komt grotendeels overeen met een elektrische warmtepomp, buiten volgende belangrijke verschillen:

  • er wordt gebruik gemaakt van een gasbrander in plaats van een elektrische compressor,
  • inzet van een water-ammoniak-oplossing in plaats van een schadelijk koelmiddel zoals het geval is bij de meeste elektrische warmtepompen.

  Met de gasabsorptiewarmtepomp wordt een laagtemperatuur-energie onttrokken uit een hernieuwbare energiebron en deze vervolgens via een absorptiecyclus opgewaardeerd naar een hogere en bruikbare watertemperatuur. Deze energie wordt vervolgens nog samengevoegd met de warmteproductie van de condenserende gasbranders.

  Net als bij alle warmtepompen is de verwarmingscapaciteit afhankelijk van de energie die uit de omgeving ontrokken kan worden. Hoe kouder deze omgeving is, hoe minder energie men uit deze omgeving kan ontrekken en hoe lager het vermogen zal zijn.

  Een gasabsorptiewarmtepomp wordt echter veel minder beïnvloed door de externe weercondities dan de traditionele warmtepompen. Een vermogensdaling van 10% bij een variatie van de buitentemperatuur tussen +8°C en -8°C is bijzonder klein als je dit vergelijkt met de traditionele warmtepomp waarbij de vermogensdaling vaak meer dan 50% bedraagt.

  De maximale watertemperatuur was een belangrijke parameter bij het ontwikkelen van gasabsorptiewarmtepompen. In tegenstelling tot traditionele warmtepompen die warm water kunnen maken tot max. 45°C kan een gaswarmtepomp warm water leveren tot 65°C en zelfs tot 70°C voor de aanmaak van sanitair warm water.

  Net als bij alle warmtepompen is de verwarmingscapaciteit afhankelijk van de energie die uit de omgeving ontrokken kan worden. Hoe kouder deze omgeving is, hoe minder energie men uit deze omgeving kan ontrekken en hoe lager het vermogen zal zijn.

  Gasabsorptiewarmtepompen worden door verschillende instanties gecertificeerd waaronder ENEA (Italiaans energieagentschap), het Duitse VDE en DVGW en de Amerikaanse California Energy Commission.

  Het is raadzaam om goed na te gaan welke voordelen en welke prestaties vergeleken worden. In het algemeen zou de aankoopprijs van een gasabsorptiewarmtepomp bekeken moeten worden rekening houdend met de te realiseren energiebesparingen door de hogere rendementen (40% hoger). De keuze voor een gasabsorptiewarmtepomp is gebaseerd op een bewuste investering in een efficiënte en milieuvriendelijke technologie die toelaat energie te besparen in vergelijking met minder dure apparatuur die hogere operationele kosten hebben.

  Jazeker! De energie-efficiëntie-klasse van het gebouw wordt beïnvloed door het totale energieverbruik. Dus hoe minder energie nodig voor verwarming, hoe hoger de energie-efficiëntie klasse van het gebouw. De ROBUR gasabsorptiewarmtepomp zorgt dus voor een grotere opwaardering van het gebouw in vergelijking met andere technologiën.

  Op zich bestaan er geen verschillen, buiten het feit dat de unit buiten opgesteld kan worden waardoor een er geen grote technische ruimte nodig is. De gasaansluiting en distributie van het warm water zijn vergelijkbaar voor beide, terwijl de gasabsorptiewarmtepomp rendementen kan behalen die tot 40% hoger liggen dan HR-ketels met een proportionele energiebesparing.

  De onderhoudswerkzaamheden zijn vergelijkbaar met gasketels en aanbevolen per jaar.