Project in de kijker: een hybride verwarming voor een woning met radiatoren én vloerverwarming

22 jun 2022

We volgen installateur Valeer Timmers bij de renovatie van een woning uit 2007, waar een oude gaswandketel wordt vervangen door een hybride verwarmingsinstallatie van het merk Solvis. Hybride betekent in dit geval dat een gelaagde buffer (SolvisBen) met een ingebouwde gasbrander wordt gecombineerd met een lucht-water warmtepomp. Valeer legt het je uit.

Vroeger: pendelgedrag en te weinig warm water

Vroeger was de woning uitgerust met een gaswandketel met doorstroming, met als gevolg: een beperkte warmwatervoorziening. Bovendien was de ketel te “zwaar” in verhouding met het verbruik van de woning. Dit zorgde voor pendelgedrag. Na 12 jaar was het toestel dan ook versleten.

De opdracht: zo veel mogelijk gratis hernieuwbare energie

“We hebben berekend wat de interessantste oplossing zou zijn, want de klant heeft ook fotovoltaïsche panelen liggen,” vertelt Valeer. “Het is dus belangrijk dat ze bij piekbelasting die gratis opgewekte stroom kunnen gaan gebruiken.” De keuze viel op een SolvisBen buffervat, met vanbinnen een kleine condenserende gasketel van 18 kW. Buiten werd een SolvisLea warmtepomp van 8 kw geplaatst.

Een buffervat met gascondensatiebrander

De SolvisBen is voor een installateur makkelijk te openen. “Vanbinnen zie je het buffervat met onderaan een gascondensatiebrander. Op het moment dat het buiten koud is en je de warmtepomp uitzet, schakel je over op gas. De brander gaat dan de bovenkant van het buffervat op temperatuur houden.”

Hoog debiet warm water

Het toestel is ook uitgerust met een warmwaterstation. Dat wil zeggen dat er geen boiler op temperatuur moet gehouden worden en er dus ook geen risico is op legionellabesmetting. Het systeem is ook zo opgebouwd dat het heel veel debiet warm water kan geven, meer dan bij een gewone doorstromer. Dat verhoogt het comfort in de warmwatervoorziening.

Pompgroepen voor een optimaal rendement

Valeer plaatste ook twee pompgroepen. “Als er bij een renovatie radiatoren én vloerverwarming aanwezig zijn in de woning, dan plaatsen we pompgroepen om het maximale rendement te halen uit het systeem.” De pompgroep zorgt ervoor dat er warmte naar de radiatoren worden gestuurd volgens een bepaalde curve, binnen de uren dat de radiatoren aan staan en rekening houdend met de buitentemperatuur.

Slimme sturing van het retourwater

Het water dat doorheen de radiatoren heeft gestroomd (het retourwater) is eigenlijk nog warm genoeg om te gebruiken voor de vloerverwarming. De tweede pompgroep leidt dat water dus eerst naar de vloerverwarming en pas daarna terug naar het buffervat. “Tegen dat het water naar de SolvisBen gestuurd wordt, is het zo koud mogelijk zodat we een optimaal condensatie-effect krijgen”, legt Valeer uit. “En dat is vrij uniek, dat ga je bij geen enkel ander merk vinden.”

Ook Solvis-installateur worden?

Wil je net als Valeer expert worden in het plaatsen van Solvis-installaties? Stel je dan hier kandidaat.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf eenvoudig in op de ClimaWays nieuwsbrief die u op de hoogte houdt over nieuwe producten, evenementen, beurzen, speciale aanbiedingen en nog veel meer!

Schrijf je in

Blijf op de hoogte

Schrijf u eenvoudig in op de ClimaWays nieuwsbrief die u op de hoogte houdt over nieuwe producten, evenementen, beurzen, speciale aanbiedingen en nog veel meer!

Uw persoonsgegevens die via dit formulier worden verzameld, worden enkel gebruikt om u onze nieuwsbrief toe te sturen. U kunt zich uiteraard op elk moment uitschrijven.

Schrijf je in voor nieuwsbrief

Contacteer ClimaWays BVBA

HEB JE NOG VRAGEN OF HEB JE EXTRA INFORMATIE NODIG?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten en wij helpen je graag verder.