Installateur aan het woord: “Je kunt een warmtepomp niet zomaar neerzetten en weglopen.”

02 jun 2023

Jimmy van EnergiePlus rond

Jimmy Van den Abbeele van Energie+

Je hoort veel over het kiezen van de juiste verwarming. Maar als je wil besparen, is de plaatsing en opvolging minstens even belangrijk. Jimmy van Energie+ legt uit waarop je moet letten.

Vraag van een klant: meer hernieuwbare energie benutten

Katrien uit Turnhout wilde meer doen met de gratis energie die ze opwekte met haar zonnepanelen. Bovendien was haar gasketel 18 jaar oud en wilde ze hem vervangen door een installatie waarmee ze gerust zou zijn voor de toekomst én maximaal hernieuwbare energie kon benutten. Daarom ging ze aankloppen voor advies bij installatiebedrijf Energie+ uit Gierle.

De installatie: warmtepomp en buffervat

Bestuurder en technisch expert bij Energie+ Jimmy Van den Abbeele vertelt ons hoe hij te werk ging. “Op het moment van de verwarmingsrenovatie was de woning 18 jaar oud, en geïsoleerd tot op het peil dat destijds vereist was. Vloerverwarming was al aanwezig, en Katrien beschikte ook al over zonnepanelen. Om nog meer hernieuwbare energie te benutten, hebben we de oude gasketel vervangen door een SolvisLea lucht-water warmtepomp in combinatie met een SolvisBen buffervat.”

Over de besparing voor de klant

De zon produceert vaak meer energie dan je op dat moment nodig hebt. Met de nieuwe installatie kan Katrien het overschot aan energie van haar zonnepanelen en warmtepomp centraal opslaan in het SolvisBen buffervat, waar het bewaard wordt voor later. Hierdoor maakt ze maximaal gebruik van hernieuwbare energie. “Die gratis warmte kan ze benutten voor zowel de vloerverwarming als het sanitair warm water”, vertelt Jimmy. “Ze bespaart dus twee keer.”

Het probleem met grote glaspartijen

De verwarming werd geplaatst in een woning in moderne bouwstijl, met veel ramen. En dat maakt het afstellen van de installatie niet eenvoudig, vertelt Jimmy: “Bij woningen met veel glas moet je rekening houden met de zon als externe warmtebron. Je moet oververhitting zien te vermijden. Bij dit project was het dus extra belangrijk om alles juist af te stellen, op te volgen en eventueel bij te sturen. ClimaWays, die ons de installatie heeft geleverd, helpt ons daar gelukkig bij.”

Waarop letten bij de plaatsing van een warmtepomp?

“Je kunt een warmtepomp niet gewoon neerzetten en weglopen,” vindt Jimmy, “al zijn er helaas wel bedrijven die dat doen. Wij blijven een installatie altijd nog een tijdje opvolgen. Dat is de enige manier om te zien of het rendement wel optimaal gehaald wordt. Want een verwarming leeft: je weet pas hoe alles reageert als je de componenten een tijdje laat draaien. Vaak zijn er nog kleine verbeteringen en bijsturingen die je kan doen. Die nazorg is een extra service die ik vanzelfsprekend vind, en ClimaWays helpt me daarbij.”

Besparen door besturing vanop afstand

Het handige van een Solvis-installatie is dat je de data in een online portaal kunt consulteren”, vertelt Jimmy. “Dat is handig voor de klant, maar ook voor ons. De installateur kan ter plaatse alles hydraulisch en elektrisch aansluiten, en ik kan de verdere configuratie vanop afstand doen. Bij onderhoud zie ik vaak al voordat we uitrijden wat er aan de hand is, zonder dat we het toestel uit elkaar moeten halen. Dat bespaart ons tijd en geld. Ook ClimaWays kan zo meekijken en adviseren, bijvoorbeeld bij een product dat we voor de eerste keer gaan plaatsen.”

Waar liggen klanten van wakker?

Volgens Jimmy zijn er drie vragen die klanten stellen bij het kiezen van een verwarming: Hoeveel bespaar ik?, Krijg ik mijn huis wel warm? en Zal ik wel genoeg warm water hebben?Comfort en geld zijn de twee grootste prioriteiten”, zegt hij. “Financieel gezien blijft het interessant om je verwarming te renoveren: denk maar aan de doorverkoopbaarheid van je huis. Bovendien is de maatschappij aan het veranderen: vroeg of laat zul je het toch moeten doen.” En de vrees om zonder warmte te vallen? Die is ongegrond bij een goed afgestelde verwarming, aldus Jimmy.

Wat er fout kan lopen en hoe je dat vermijdt

Bij het kiezen van een verwarming is het belangrijk dat je een goede installateur onder de arm neemt, aldus Jimmy. “Soms hoor je verhalen over mensen die een warmtepomp hebben geplaatst en dan achterover vallen van de elektriciteitsfactuur. Dat ligt dan niet aan de warmtepomp, maar aan de plaatser. Niet elk type toestel is geschikt voor elke woning. Je moet het juiste toestel kiezen en de installatie correct dimensioneren. Doe je dat goed? Dan val je nooit zonder verwarming of warm water. Maar daarvoor heb je dus een betrouwbare verwarmingsspecialist nodig. Iemand die meedenkt.”

En als er geen budget is om te renoveren?

Het is niet voor iedereen financieel mogelijk om zware investeringen te doen. “Dat maakt de SolvisBen zo interessant,” vertelt Jimmy. “Het is een modulair toestel, perfect voor de  gewone gezinnen. Kun je momenteel nog niet de hele investering doen? Plaats dan al een SolvisBen buffervat. Dan begin je al meteen te besparen. En volgend jaar, of wanneer er meer budget is, hang je er een warmtepomp aan vast. Het is een systeem dat letterlijk meegroeit met het gezin. Het buffervat heb je voor het leven, en alle andere externe apparatuur kun je er aan- of afkoppelen, wat de toekomst ook brengt.”

Over de samenwerking met ClimaWays

Voor advies en voor de aankoop van de verwarmingstoestellen werkt Jimmy samen met ClimaWays. “Zaakvoerder Jef beschikt over enorm veel vakkennis. Hij en zijn medewerkers denken echt mee. En dat is belangrijk, want ik kan er alleen zijn voor mijn klanten als ClimaWays er is voor mij. Onze reputatie ligt voor een stuk in hun handen, en dat nemen ze heel serieus. Wat hen siert, is dat ze je altijd helpen, ongeacht of het voor een grote of een kleine klant is. Een distributeur wil ik hen niet noemen, want ze doen zo veel meer dan producten verkopen,” vertelt hij. “Voor mij is ClimaWays een echte partner. Ik zou hen aan iedereen aanbevelen.”

Meer weten?

Ben jij op zoek naar een betrouwbare partner voor jouw nieuwe verwarming? Ga dan aankloppen bij Energie+ of bij ClimaWays. Zij berekenen graag hoeveel jij kunt besparen en welk type toestel past bij jouw woning. Ben je zelf een vakman zoals Jimmy en wil je ook samenwerken met ClimaWays? Laat dan hier je gegevens achter. Of kom naar een van onze informatiesessies of webinars. We kijken ernaar uit je te leren kennen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf eenvoudig in op de ClimaWays nieuwsbrief die u op de hoogte houdt over nieuwe producten, evenementen, beurzen, speciale aanbiedingen en nog veel meer!

Schrijf je in

Blijf op de hoogte

Schrijf u eenvoudig in op de ClimaWays nieuwsbrief die u op de hoogte houdt over nieuwe producten, evenementen, beurzen, speciale aanbiedingen en nog veel meer!

Uw persoonsgegevens die via dit formulier worden verzameld, worden enkel gebruikt om u onze nieuwsbrief toe te sturen. U kunt zich uiteraard op elk moment uitschrijven.

Schrijf je in voor nieuwsbrief

Contacteer ClimaWays BVBA

HEB JE NOG VRAGEN OF HEB JE EXTRA INFORMATIE NODIG?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten en wij helpen je graag verder.