Naderende renovatieplicht zorgt voor interessante premies voor warmtepompen in niet-residentiële gebouwen

14 sep 2021

Bedrijven en organisaties kunnen in 2021 en 2022 rekenen op aanzienlijke premies voor de investering in gaswarmtepompen. Deze premie geldt voor gebouwen ouder dan 5 jaar. Verwarmingsexpert Jef Schelkens van ClimaWays licht toe.

Kantoorgebouw

Voor wie is de premie?

“De warmtepomppremie wordt toegekend aan eigenaars van niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen,” zegt Jef Schelkens, zaakvoerder van ClimaWays. “Denk maar aan utiliteitsbouwen zoals kantoren, scholen, sportcentra en zwembaden maar ook bedrijfsgebouwen zoals winkels en ateliers.”

Hoeveel bedraagt de premie?

“Het bedrag van de premie hangt af van het vermogen van de nieuwe installatie, uitgedrukt in kW,” licht Jef toe. “Voor een ROBUR K18 lucht-water gaswarmtepomp met een verwarmingsvermogen van 17,6kW krijg je bijvoorbeeld een premie van 1.860 euro. Een ROBUR PRO GAHP-A S1 lucht-water gaswarmtepomp met een vermogen van 41,6kW is dan weer goed voor een premie van 6.046 euro. En voor een ROBUR PRO GAHP-WS water-water gaswarmtepomp of een ROBUR PRO GAHP-GS bodem-water gaswarmtepomp kun je zelfs rekenen op een bedrag van 16.120 euro.”

Aparte berekening voor cascade-opstelling

“Dat zijn geen geringe bedragen”, zegt Jef, “En dat zijn dan nog maar de bedragen voor één toestel. Voor een cascadeopstelling maken we nog een aparte berekening, want het premiebedrag wordt berekend in functie van het totale vermogen. De totale premie kan oplopen tot maximum 57.000 euro.

Wat zijn de voorwaarden?

Elk bestaand gebouw dat niet beschouwd wordt als woning en dat ouder is dan vijf jaar, komt in aanmerking. Met andere woorden: het gebouw moet aangesloten zijn op het distributienet van Eandis vóór 01/01/2014 of je moet een bouwvergunning kunnen voorleggen die dateert van vóór 1/1/2014. Om aanspraak te maken op de premie moet de datum van de eindfactuur liggen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 en moet de warmtepomp geplaatst worden door een aannemer.

Waarom deze premie?

De Vlaamse overheid heeft zich voorgenomen om niet-residentiële gebouwen tegen 2050 koolstofneutraal te maken. Om dit te helpen realiseren, moeten eigenaars van niet-residentiële gebouwen dringend beginnen renoveren. Vanaf 1 januari 2022 geldt er daarom een renovatieverplichting voor alle niet-residentiële gebouwen.

Wat houdt de renovatieverplichting in?

Binnen de vijf jaar na overdracht van een gebouweenheid, zal het aan bepaalde energiebesparende maatregelen moeten voldoen. Een centrale verwarmingsinstallatie die ouder is dan 15 jaar moet vervangen worden. Daar bovenop moeten kleine niet-residentiële gebouwen vanaf 2022 een energielabel C of beter behalen en moeten grote niet-residentiële gebouwen vanaf 2023 in een minimaal aandeel hernieuwbare energie voorzien.

Stimulans van de overheid

De overheid zorgt voor heel wat financiële ondersteuning bij de energetische renovatie van een niet-residentieel gebouw. Naast energiepremies van de netbeheerder kunnen bedrijven ook aanspraak maken op een verhoogde investeringsaftrek en een vijf jaar durende korting op de onroerende voorheffing. Meer informatie hierover is te vinden op https://www.energiesparen.be/niet-residentieel.

Vraag advies aan ClimaWays

ClimaWays is gespecialiseerd in duurzame, innovatieve verwarmingstechnieken zoals warmtepompen, ketels, verwarmingssatellieten, SWW-installaties en zonnethermie. Naast Belgische verdeler van de merken ROBUR, SOLVIS, AISIN-Toyota en het eigen merk COLLINDI is ClimaWays ook een betrouwbare adviseur voor studiebureaus, architecten en andere bouwprofessionals die meer willen weten over duurzame verwarmingsoplossingen. Wil jij als bouw- of installatieprofessional jouw klanten helpen om slim te renoveren en het meeste te halen uit de beschikbare premies?

Laat je dan begeleiden door een verwarmingsexpert van ClimaWays.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf eenvoudig in op de ClimaWays nieuwsbrief die u op de hoogte houdt over nieuwe producten, evenementen, beurzen, speciale aanbiedingen en nog veel meer!

Schrijf je in

Blijf op de hoogte

Schrijf u eenvoudig in op de ClimaWays nieuwsbrief die u op de hoogte houdt over nieuwe producten, evenementen, beurzen, speciale aanbiedingen en nog veel meer!

Uw persoonsgegevens die via dit formulier worden verzameld, worden enkel gebruikt om u onze nieuwsbrief toe te sturen. U kunt zich uiteraard op elk moment uitschrijven.

Schrijf je in voor nieuwsbrief

Contacteer ClimaWays BVBA

HEB JE NOG VRAGEN OF HEB JE EXTRA INFORMATIE NODIG?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten en wij helpen je graag verder.