Nieuwe stadsbibliotheek Mechelen verwarmd met geothermische gaswarmtepompen

29 aug 2020

Op 31 augustus 2019 vierde Mechelen feest. Het historische Predikherenklooster werd na jaren leegstand heropend als een gloednieuwe, openbare bibliotheek.
Het historische karakter bleef bewaard, en het pand werd tegelijkertijd uitgerust met de meest innovatieve en vooruitstrevende technieken, waaronder drie geothermische gaswarmtepompen van ClimaWays.

Het Mechelse stadsbestuur besliste in 2011 al om het monumentale barokke gebouw te renoveren. De Vlaamse Bouwmeester lanceerde vervolgens een Open Oproep om de beste partner te vinden voor deze indrukwekkende renovatie. Die opdracht werd gegund aan het architectenbureau Korteknie Stuhlmacher.

Het installatiebedrijf SPIE werd ingeschakeld om de HVAC en sanitaire installatie van het gebouw te verzorgen. Roland Umans van SPIE licht toe: “Eén van de voorwaarden in deze oproep was dat er met gasgestookte warmtepompen gewerkt zou worden.”

3 ROBUR geothermische warmtepompen van ClimaWays
We wisten dat ClimaWays in België dé referentie is als het op gasgestookte warmtepompen aankomt. Daarom hebben we hen gecontacteerd. De samenwerking verliep heel vlot. We hebben drie geothermische ROBUR gasabsorbtiewarmtepompen bij hen besteld om in de technische ruimte te plaatsen. Zij zijn de opstart op locatie komen doen en dat is ook heel vlot gelopen. We kregen ook steeds de nodige ondersteuning.”

Duurzaam en energiebesparend
“Voor deze locatie werd er resoluut voor warmtepompen gekozen omdat het een duurzame en energiebesparende oplossing is. Bovendien was het elektrische maximumvermogen van de locatie beperkt waardoor een gasgestookte warmtepomp de enige manier was om het pand toch op een goedkope manier van warmte en koeling te voorzien.

Het was een gigantisch project dat bijna een jaar langer heeft geduurd dan voorzien. Maar ik denk dat we terecht trots mogen zijn op het eindresultaat.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf eenvoudig in op de ClimaWays nieuwsbrief die u op de hoogte houdt over nieuwe producten, evenementen, beurzen, speciale aanbiedingen en nog veel meer!

Schrijf je in

Blijf op de hoogte

Schrijf u eenvoudig in op de ClimaWays nieuwsbrief die u op de hoogte houdt over nieuwe producten, evenementen, beurzen, speciale aanbiedingen en nog veel meer!

Uw persoonsgegevens die via dit formulier worden verzameld, worden enkel gebruikt om u onze nieuwsbrief toe te sturen. U kunt zich uiteraard op elk moment uitschrijven.

Schrijf je in voor nieuwsbrief

Contacteer ClimaWays BVBA

HEB JE NOG VRAGEN OF HEB JE EXTRA INFORMATIE NODIG?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten en wij helpen je graag verder.