+32 3 218 77 50 | info@climaways.be

  Hoe werkt een gasabsorptiewarmtepomp?

  Bij dit type van warmtepomp wordt de transportvloeistof (een ammoniakwateroplosssing) rondgeleid met behulp van een absorptiegeneratorcyclus. Deze cyclus wordt aangedreven door de warmte van een gasbrander. Het is eveneens een gesloten kringloopproces en bestaat uit de volgende stappen:

  1. Het proces start bij de generator of bellenkoker, waar de gasbrander een ammoniakwatermengsel verwarmt. Omdat het kookpunt van ammoniak lager is dan van water, ontstaan er ammoniakdampbellen die in de stijgleiding van de generator stijgen. Tijdens deze verplaatsing nemen ze een hoeveelheid water mee.
  2. Bovenaan de generator wordt de ammoniakdamp afgescheiden van het water en stijgt deze door naar de condensor. In de condensor geeft de ammoniakdamp warmte af aan het verwarmingswater. Hierdoor koelt de ammoniak af en wordt hij weer vloeibaar.
  3. De vloeibare ammoniak vloeit door de zwaartekracht naar de verdamper waar hij in een heliumomgeving wordt gebracht. Hierdoor zakt de dampdruk van de ammoniak en kan deze verdampen bij lagere temperaturen.
  4. Voor het verdampen heeft de ammoniak warmte nodig. Deze warmte onttrekt hij aan de warmtebron: lucht, water of bodem.
  5. Doordat het gasmengsel in de verdamper steeds rijker wordt aan ammoniak en ammoniakdamp relatief zwaar is, zakt het gasmengsel in de verdamper door de zwaartekracht naar beneden. Het gasmengsel stroomt uiteindelijk in de absorber. Daar wordt het ammoniakheliummengsel in tegenstroom gebracht met het water dat uit de generator komt. De ammoniak wordt geabsorbeerd door het water waardoor de energie, die door de warmtebron was ingebracht, op een hogere temperatuur wordt doorgegeven aan het verwarmingswater dat rond de absorber stroomt. Het helium komt hierbij weer vrij en stijgt op in de absorber om vervolgens terug te stromen naar de verdamper.
  6. Het ammoniakwatermengsel stroomt door de zwaartekracht terug naar de generator waar het proces opnieuw begint.

  Absorptiecyclus Gasabsorptiewarmtepomp Coolingways Robur


  Animatie werkingscyclus gasabsorptiewarmtepomp

  Bekijk hieronder de animatie van de werkingscyclus van een ROBUR gasabsorptiewarmtepomp. Druk op de ‘Play’-knop om de animatie te starten.