Zonneboiler kopen?

Is het voor jou interessant om een zonneboiler te kopen? En wat zijn de voor- en nadelen? Op deze pagina beantwoorden we al je vragen.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem dat de energie van de zon gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik. Het bestaat uit zonnecollectoren die zonlicht opvangen en een buffervat waar het verwarmde water wordt opgeslagen tot je het nodig hebt. Het warme water kan ook gebruikt worden voor je radiatoren of vloerverwarming.

Hoe werkt een zonneboiler in de winter?

Een zonneboiler realiseert de grootste besparingen in de lente en de herfst, omdat vraag en aanbod – je warmtevraag en de hoeveelheid zon – dan optimaal op elkaar zijn afgestemd. In de zomer heb je zelfs een overschot aan energie, dat je opslaat in een buffervat. Ook in de winter geniet je op zonnige dagen nog van heel wat gratis energie. Produceert de zonneboiler toch niet voldoende? Dan springt de brander in het buffervat bij, zodat je nooit zonder warmte valt.

Besparing, terugverdientijd & opbrengsten

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

Met ‘terugverdientijd’ bedoelt men hoe lang het duurt om je aankoop terug te verdienen met het geld dat je ermee uitspaart. De formule hiervoor is: de aankoopprijs gedeeld door de jaarlijkse besparing op je energiefactuur. Neem terugverdientijden gerust met een korreltje zout. Die besparing hangt namelijk af van hoe hoog de energieprijzen in de komende jaren zullen zijn, en die veranderen voortdurend. Van één ding kan je wel zeker zijn: besparen doe je sowieso.

Hoeveel gas bespaar je met een zonneboiler?

Met een zonneboiler bespaar je gemiddeld tussen de 30% en de 50% op je energiefactuur in vergelijking met een moderne condenserende gasketel. De exacte besparing hangt af van de grootte van je buffervat, het aantal zonnecollectoren en het model van zonnecollector. Hoe groter het oppervlak aan zonnecollectoren, hoe meer je bespaart. Wij rekenen graag uit wat dat voor jou betekent.
Lees ook zeker onze klantenverhalen om te zien hoeveel zij bespaard hebben.

De opbrengsten van een zonneboiler opvolgen

Wil je exact weten hoeveel gratis energie je zonneboiler heeft opgebracht? Dat rendement kan je gewoon aflezen in de SolvisPortal app. Je verbruik, je temperatuur en de geproduceerde kWh per maand worden daar met duidelijke grafieken in real-time weergegeven. Ook je historiek wordt er bijgehouden, zodat je op het einde van het jaar perfect weet hoeveel je hebt uitgespaard.

Mijn jaarlijks aardgasverbruik ging van 14.000 naar 10.000 kWh.

Voordelen & Nadelen

Voordelen van een zonneboiler

 • Het is de toekomst
  Steenkool en olie zijn uitputbare grondstoffen: ooit zullen de voorraden opgebruikt zijn. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie, en die is oneindig.
 • Het is schone energie
  Wanneer je de energie van de zon gebruikt, stoot je geen vervuilende CO² uit. Je verkleint dus je ecologische voetafdruk.
 • Je bespaart op je energiefactuur
  De elektriciteitsmaatschappij en de gasmaatschappij sturen je een factuur op het einde van de maand. De zon niet. Zonne-energie is gratis, waardoor jij bespaart.

Nadelen van een zonneboiler

 • Er is niet altijd zon
  De zon kan niet 100% in al je energie voorzien omdat ze niet altijd schijnt. Daarom heeft een zonneboiler een buffervat met ingebouwde brander. Die brander neemt het over wanneer de gratis energie is opgebruikt.
 • Je hebt plaats nodig
  Niet iedereen heeft de ruimte om zonnecollectoren op het dak te plaatsen.

Heeft een zonneboiler ook nut als je zonnepanelen hebt?

 

Ja, zonnecollectoren kunnen nog steeds zinvol zijn, zelfs als je al zonnepanelen hebt. Zonnepanelen produceren elektriciteit. Zonnecollectoren helpen je om warm water te produceren, zowel voor huishoudelijk gebruik als voor verwarming. Zelfs wanneer je nu al een elektrische warmtepomp hebt die wordt aangedreven door zonnepanelen, zijn zonnecollectoren nog altijd een interessante aanvulling. Plus: als het bewolkt is, levert een PV-paneel niets op, terwijl zonnecollectoren zelfs bij diffuus licht nog renderen.
Vraag ons om advies

Kan ik mijn huis verwarmen met een zonneboiler?

Gedeeltelijk. De energie van de zon levert heel wat gratis warmte op, maar de zon is niet constant genoeg aanwezig om te kunnen fungeren als enige energiebron. Daarom heb je ook nog een gasbrander nodig die bijspringt wanneer het nodig is. Een slimme regelaar zorgt dat je tijdig automatisch schakelt tussen de twee. Een zonneboiler dient dus als verwarmingsondersteuning, maar niet als hoofdverwarming.

Krijg je een premie voor een zonneboiler?

Ja. Meer informatie over de voorwaarden en hoe je de premie moet aanvragen vind je op de website van Mijn Verbouwpremie van de Vlaamse Overheid. Daar vind je ook een simulatietool die je kan gebruiken om uit te rekenen hoeveel jij terugkrijgt wanneer je investeert in een zonneboiler.

Zonneboiler laten installeren

Het rendement van je zonneboiler hangt niet alleen af van het product zelf. Ook de correcte plaatsing op je dak is belangrijk, rekening houdend met de helling en oriëntatie om zo veel mogelijk zon te vangen. Daarnaast is ook de programmering en sturing van het systeem van groot belang. Daarom werken wij alleen samen met echte vakmannen voor de plaatsing.

Vraag ons gerust naar een installateur in jouw regio

Wat maakt ons systeem beter?

Terwijl een traditionele zonneboiler de energie van de zon alleen gebruikt om je sanitair warm water op te warmen, levert een Solvis-zonnesysteem niet alleen warm water voor je douche of bad, maar ook voor je radiatoren of vloerverwarming.

Je bespaart dus twee keer: op je warm water en op je verwarming.

Vraag ons om advies of een offerte

Contacteer ClimaWays BVBA

HEB JE NOG VRAGEN OF HEB JE EXTRA INFORMATIE NODIG?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten en wij helpen je graag verder.